HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 sembang pasal 125Z

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
diang
Rider Cub Prix
Rider Cub Prix


Posts : 117
Join date : 2008-09-12
Location : Jerantut

PostSubject: sembang pasal 125Z   Fri Sep 12, 2008 3:00 pm

Jom kita pakat sembang pasal motor kesayangan kita (125Z @ R ) kat sini...

masalah, upgrade, mody, gambar atau apa saja....tq
Back to top Go down
View user profile
Admin
Pomen Kampong je
Pomen Kampong je


Posts : 94
Join date : 2008-09-10

PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Fri Sep 12, 2008 3:18 pm

125ZR nie kuat minum minyakkan :grin: :grin: :grin:
Back to top Go down
View user profile http://malaysianriders.forumotion.com
zsuperc
Rider Sprint
Rider Sprint


Posts : 53
Join date : 2008-09-12

PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Fri Sep 12, 2008 3:45 pm

diang wrote:
Jom kita pakat sembang pasal motor kesayangan kita (125Z @ R ) kat sini...

masalah, upgrade, mody, gambar atau apa saja....tq


diang...tunjuk la gambar moto ko dulu Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Back to top Go down
View user profile
diang
Rider Cub Prix
Rider Cub Prix


Posts : 117
Join date : 2008-09-12
Location : Jerantut

PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Fri Sep 12, 2008 4:30 pm

owhh...moto gua burok je...
dah try dah tadi tapi tak dapat...meh cuba sekali lagi, tengok lepas ke tak

Back to top Go down
View user profile
diang
Rider Cub Prix
Rider Cub Prix


Posts : 117
Join date : 2008-09-12
Location : Jerantut

PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Sat Sep 13, 2008 4:37 pm

Admin wrote:
125ZR nie kuat minum minyakkan :grin: :grin: :grin:

emmm...kuat la jugak banding ngan motor kapcai yang lain...
lagi telan kalau lebih 110kmh dan asyik tukar gear....

tapi sepp macam kapcai lain kalau kurang 80kmh = 70kmh honda c70
Back to top Go down
View user profile
putera_jju
Track Officer
Track Officer


Posts : 36
Join date : 2008-09-15
Location : batu pahat,johorian..

PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Mon Sep 15, 2008 10:42 pm

ala,bro..tkar cab rxZ,slow la ckit mnyk tu..
aku dah pnah test dlu..
nmpk gak prbezaan die..
Back to top Go down
View user profile
diang
Rider Cub Prix
Rider Cub Prix


Posts : 117
Join date : 2008-09-12
Location : Jerantut

PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Mon Sep 15, 2008 10:47 pm

boh carb Z pastu setting main jet brapa?
pernah dengar kalo boh yg Z punya jimat skit minyak....
leh try nih.....
Back to top Go down
View user profile
putera_jju
Track Officer
Track Officer


Posts : 36
Join date : 2008-09-15
Location : batu pahat,johorian..

PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Tue Sep 16, 2008 2:48 pm

diang wrote:
boh carb Z pastu setting main jet brapa?
pernah dengar kalo boh yg Z punya jimat skit minyak....
leh try nih.....
xpayah seting ape2 main jet pun,leh jer...
tp,syaratnya,ko kna gne cab z ori yg STANDART mended...
xda ubah suai lg(cab yg lom potong/lay)..
lg 1,jngn yg pkai cab rxz the borch coz cab ni memng la sdap,tp mnyk sme je ngan pkai cab 125...
tu pasal la klu org nak seting rxz bg laju ckit,diorng gne cab 125 (yg dah potong) atau the borch..
titik angin die,sedap..
aku suggestkan,ko gne cab catal ori standart..
jimat la duit ko dr tuang mnyk dah mcm tuang air..
sblum ko msukkan cab tu,bce la doa dlu..
amin..
Back to top Go down
View user profile
diang
Rider Cub Prix
Rider Cub Prix


Posts : 117
Join date : 2008-09-12
Location : Jerantut

PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Tue Sep 16, 2008 3:04 pm

brapa yek harga dia?

biasanya kalau bawak gi kat pomen, dia soh guna yg standed je....
tak yah tukar2 katanya........
nanti nak try / cari pomen yang sependapat ngan kita baru senang....
Back to top Go down
View user profile
Admin
Pomen Kampong je
Pomen Kampong je


Posts : 94
Join date : 2008-09-10

PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Tue Sep 16, 2008 4:18 pm

putera_jju wrote:
ala,bro..tkar cab rxZ,slow la ckit mnyk tu..
aku dah pnah test dlu..
nmpk gak prbezaan die..

yap betoi....
sbb membe aku pown buh cab rxz....
Back to top Go down
View user profile http://malaysianriders.forumotion.com
amex
Rider Sprint
Rider Sprint


Posts : 4
Join date : 2008-09-12

PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Tue Sep 16, 2008 7:26 pm

askom...
nk tanye?kalu pky cab rxz 2 dia punye power lak mcm ne??
bkurang ke b tambah???? Question Question Question
Back to top Go down
View user profile
budakperlis
Rider Kampong je
Rider Kampong je


Posts : 6
Join date : 2008-09-10

PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Tue Sep 16, 2008 7:36 pm

amex wrote:
askom...
nk tanye?kalu pky cab rxz 2 dia punye power lak mcm ne??
bkurang ke b tambah???? Question Question Question

waalaikumsalam....
mase membe aku pakai bertambah...
tapi x tau dia setting pakai min jet n pilot bape
spoket pown x ingat dah lama bagus
Back to top Go down
View user profile
putera_jju
Track Officer
Track Officer


Posts : 36
Join date : 2008-09-15
Location : batu pahat,johorian..

PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Tue Sep 16, 2008 9:25 pm

amex wrote:
askom...
nk tanye?kalu pky cab rxz 2 dia punye power lak mcm ne??
bkurang ke b tambah???? Question Question Question
ok..pd aku la kan,power ada tmbh ckit..mesin jd ringan..
tp,ko kna ingat,mesin yg aku mksudkan nie,adalah mesin standart..
mksudnya,sblum ko tukar cab z ni,enjin ko standrt..xda ubah suai ape2..
bile ko pasng je cab z,insya'Allah..mesin ko ringan ckit..
ni dsebabkan,YAMAHA buat stiap cc moto model diorng,ngan saiz cab yg berlainan..
klu 100cc,lubng angin lain..125cc,pun lain..
bgtu gak ngan 135cc...tp,msti korang akan trpkir,nape plak yg kategori 4stroke cab die lain plak??
cntohnya,cab moto yamaha ss,lg beso lubang angin brbnding ngan srx..padahal,kategori same..100 cc
ape yg aku tau,moto 4lejang ni die gne cam...klu lubang head blok kecik,cmne nak support kuantiti angin yg msuk kt cab yg bnyak??
tu pasal diorng wat lubang angin kecik jer...
klu korang tngok mmbr2 4stroke wat head blok,diorang akan potong ckit lubang kt head blok supaya leh trima kuantiti angin yg bnyak..diorng bg beso ckit..pastu,bubuh la cab yg beso2..
ok,kte blik pd 125 td..
mto ko akn jd ringan coz ko gne cab ntuk cc yg beso,dlm kuantiti pnggunaan mnyk yg ckit....tp,kan korang msti trpkir gak nape kdang2 ada org gne cab 125 kt z??
ok..jwpn yg aku tau stelah wt kajian kt mto2 aku coz cab 125,die gne mnyk yg lebih brbnding angin..
kirenya,mnyk kuar bnyk dr angin yg cab sedut...
rxZ,blok die beso...so,bhn bakar kena bnyk..tp,(brape bnyk tp daa..) cab 125 tu,kna la ptong lubng angin die bg beso..nak bg sekata antra mnyk ngan angin yg msuk ke dlm blok..
klu korang prasan,rxZ yg gne cab standrt klu bwk long distance dlm keadaan FULL TROTLE,bile nak benti je mesin tbe2 trus mati (jam)..ni dsebabkn mnyk kurang,tp angin bnyk msuk...
fhm xnie??!!
aku membebel nie pun,mse lpas brbuka..sendat dah prut aku..
klu maklumat aku ni slh,sape yg tau leh btulkan..
sape2 ada mklumat lain,share la wei..
Back to top Go down
View user profile
amex
Rider Sprint
Rider Sprint


Posts : 4
Join date : 2008-09-12

PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Thu Sep 18, 2008 6:37 pm

putera_jju wrote:
amex wrote:
askom...
nk tanye?kalu pky cab rxz 2 dia punye power lak mcm ne??
bkurang ke b tambah???? Question Question Question
ok..pd aku la kan,power ada tmbh ckit..mesin jd ringan..
tp,ko kna ingat,mesin yg aku mksudkan nie,adalah mesin standart..
mksudnya,sblum ko tukar cab z ni,enjin ko standrt..xda ubah suai ape2..
bile ko pasng je cab z,insya'Allah..mesin ko ringan ckit..
ni dsebabkan,YAMAHA buat stiap cc moto model diorng,ngan saiz cab yg berlainan..
klu 100cc,lubng angin lain..125cc,pun lain..
bgtu gak ngan 135cc...tp,msti korang akan trpkir,nape plak yg kategori 4stroke cab die lain plak??
cntohnya,cab moto yamaha ss,lg beso lubang angin brbnding ngan srx..padahal,kategori same..100 cc
ape yg aku tau,moto 4lejang ni die gne cam...klu lubang head blok kecik,cmne nak support kuantiti angin yg msuk kt cab yg bnyak??
tu pasal diorng wat lubang angin kecik jer...
klu korang tngok mmbr2 4stroke wat head blok,diorang akan potong ckit lubang kt head blok supaya leh trima kuantiti angin yg bnyak..diorng bg beso ckit..pastu,bubuh la cab yg beso2..
ok,kte blik pd 125 td..
mto ko akn jd ringan coz ko gne cab ntuk cc yg beso,dlm kuantiti pnggunaan mnyk yg ckit....tp,kan korang msti trpkir gak nape kdang2 ada org gne cab 125 kt z??
ok..jwpn yg aku tau stelah wt kajian kt mto2 aku coz cab 125,die gne mnyk yg lebih brbnding angin..
kirenya,mnyk kuar bnyk dr angin yg cab sedut...
rxZ,blok die beso...so,bhn bakar kena bnyk..tp,(brape bnyk tp daa..) cab 125 tu,kna la ptong lubng angin die bg beso..nak bg sekata antra mnyk ngan angin yg msuk ke dlm blok..
klu korang prasan,rxZ yg gne cab standrt klu bwk long distance dlm keadaan FULL TROTLE,bile nak benti je mesin tbe2 trus mati (jam)..ni dsebabkn mnyk kurang,tp angin bnyk msuk...
fhm xnie??!!
aku membebel nie pun,mse lpas brbuka..sendat dah prut aku..
klu maklumat aku ni slh,sape yg tau leh btulkan..
sape2 ada mklumat lain,share la wei..


emm....sje tnye...tq...susah2 je.....adeke sesape yg dok kat area2 peneng???
Back to top Go down
View user profile
putera_jju
Track Officer
Track Officer


Posts : 36
Join date : 2008-09-15
Location : batu pahat,johorian..

PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Thu Sep 18, 2008 10:43 pm

area peneng??
ke pening??
heh..heh..gurau je beb..
oit,administrator tu,org peneng la tu...
cbe ko tekel die..
ko ayat die ckit..die area mne...
Back to top Go down
View user profile
Admin
Pomen Kampong je
Pomen Kampong je


Posts : 94
Join date : 2008-09-10

PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Fri Sep 19, 2008 1:21 am

Hamba Duk penang skang....
keskeskes keskeskes keskeskes
ada apa hal tuan hamba mencari hamba?
keskeskes keskeskes keskeskes keskeskes
Back to top Go down
View user profile http://malaysianriders.forumotion.com
tohai
Rider Sprint
Rider Sprint


Posts : 17
Join date : 2008-09-11

PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Sun Sep 28, 2008 1:09 pm

oh tupaijet aku pon pakai kabeter z
enjin stendet, blok y1, piston 0.25, spoket 15 / 34
gear 1 smpi 4 sedap ringan je
masok gear 5 & 6 terus jd lembik
aduyai... Sad
Back to top Go down
View user profile
diang
Rider Cub Prix
Rider Cub Prix


Posts : 117
Join date : 2008-09-12
Location : Jerantut

PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Sun Sep 28, 2008 8:51 pm

enjin tak larat nak bg power kat blok la tu. Kasi boh sebijik enjin z terus baru best...eh? Leh masuk ke?
Back to top Go down
View user profile
tohai
Rider Sprint
Rider Sprint


Posts : 17
Join date : 2008-09-11

PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Tue Sep 30, 2008 1:09 am

wah kah kah dr boh enjin rxz baik beli rxz je
huhuhu... geram
Back to top Go down
View user profile
putera_jju
Track Officer
Track Officer


Posts : 36
Join date : 2008-09-15
Location : batu pahat,johorian..

PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Tue Sep 30, 2008 2:58 pm

diang wrote:
enjin tak larat nak bg power kat blok la tu. Kasi boh sebijik enjin z terus baru best...eh? Leh masuk ke?
ala diang..leh je msuk brg2 z...klu dah honda cup leh msuk,xkan la sedare sesama sndri xleh kot..
tp,phm2 la..kasi tebok enjin..heh..heh..
Back to top Go down
View user profile
diang
Rider Cub Prix
Rider Cub Prix


Posts : 117
Join date : 2008-09-12
Location : Jerantut

PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Tue Sep 30, 2008 11:30 pm

hoo...baik beli rxz terus mcm bro tohai ckp...
Back to top Go down
View user profile
putera_jju
Track Officer
Track Officer


Posts : 36
Join date : 2008-09-15
Location : batu pahat,johorian..

PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Thu Oct 02, 2008 9:14 pm

aduih..bek beli R1..
hehe..
Back to top Go down
View user profile
amex
Rider Sprint
Rider Sprint


Posts : 4
Join date : 2008-09-12

PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Sun Oct 12, 2008 8:48 am

Admin wrote:
Hamba Duk penang skang....
keskeskes keskeskes keskeskes
ada apa hal tuan hamba mencari hamba?
keskeskes keskeskes keskeskes keskeskes

he3....lawak nmpk..
meh hamba bg PENnadol..... Twisted Evil
Back to top Go down
View user profile
diang
Rider Cub Prix
Rider Cub Prix


Posts : 117
Join date : 2008-09-12
Location : Jerantut

PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Sun Oct 12, 2008 9:11 am

takleh la kalau beli R1.....kalau badan kecik macam haku ni jadi macam monyet sarkis naik gajah la.......
Back to top Go down
View user profile
Rasta79
Rider Sprint
Rider Sprint


Posts : 2
Join date : 2009-06-02

PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Tue Jun 02, 2009 3:00 pm

bro.....semua...blh tolong tak...?saya nak set 125 utk sprintest test...ada tak cara2 lain...yg blh membantu utk kelajjuan ...//saya plan nak set blokkorek,over size lay .pakai piston tzm standard,kab power jet 28mm,fullset racing bearing .gear box tkar,enjin face lay.head potong.cdi r...magneto ptg ,pipe ahm ...mcm man o.k tak.....kalo ada tip2 lain ...yg lg bgus...di alu2kan...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: sembang pasal 125Z   Today at 1:50 pm

Back to top Go down
 
sembang pasal 125Z
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Driver head cover

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Bengkel MRC :: Motocycles Information :: Yamaha Bikes-
Jump to: